Simone de Beauvoir. Een leven

‘Toen De Beauvoir haar nu beroemde woorden in De tweede sekse schreef – “Je komt niet ter wereld als vrouw, je wordt vrouw” – wist ze niet hoe groot de invloed van dat boek zou zijn op de rest van haar leven of de levens van degenen die na haar kwamen.

Er is veel geschreven over de betekenis van die zin, over wat dat betekent: vrouw “worden”. Mijn boek is gewijd aan de vraag hoe De Beauvoir zelf is geworden wie ze werd.’ – Kate Kirkpatrick

Filosoof, schrijver en feministisch icoon – Simone de Beauvoir was het allemaal. De nieuwe, baanbrekende biografie Simone de Beauvoir. Een leven werpt een geheel nieuw licht op De Beauvoir, die definitief neergezet wordt als een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw. Biografe Kate Kirkpatrick had voor het eerst toegang tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. Het resultaat is een echte pageturner: diepgravend, verrassend en ontroerend.

'De Correspondent' over de nieuwe biografie

Het boek is een verdediging van Simone de Beauvoirs onafhankelijkheid en originaliteit als denker, met name ten opzichte van haar geliefde. Kirkpatrick laat bijvoorbeeld aan de hand van de studentendagboeken van De Beauvoir zien dat zij zich, voordat ze Sartre zou ontmoeten, al bezighield met de filosofische ideeën die later centraal zouden staan in het existentialisme – de filosofische school die doorgaans als het geesteskind van Sartre wordt gezien.

Het resultaat van Kirkpatricks herschrijving is een levensverhaal dat veel minder draait om die ene grote man, en een liefdesleven dat veel versnipperder en rijker was dan algemeen gedacht.

Simone de Beauvoir. Een leven van Kate Kirkpatrick is zo indrukwekkend omdat de schrijfster het bekende verhaal van de filosoof opnieuw benadert, waardoor haar boek je uitnodigt om je eigen verhaal anders aan jezélf te vertellen. Hoe sterk plooi jij je naar andermans begeren? Hoe vaak accepteer jij seks die klaar is als hij is Hoeveel ruimte neemt de liefde in, voor jou en voor de ander? En wat blijft er in de schaduw?’ – Bregje Hofstede, De Correspondent

De biografie is sinds 19 maart te verkrijgen in de (online) boekhandel. Koop het nu in onze eigen webshop Boekenwereld.com, en betaal geen verzendkosten.

Simone de Beauvoir. Een leven  door Kate Kirkpatrick.
496 pagina’s, maart 2020, nu €34,99
Bestel hier

De Beauvoir Podcast, door Marc van Dijk

Zestien vrouwelijke schrijvers, essayisten, columnisten en filosofen schreven naar aanleiding van de biografie een brief aan Simone de Beauvoir. Ze vertellen haar waarom ze schatplichtig zijn aan haar oeuvre. Waarom gaat hun hart sneller kloppen van De Beauvoir? Zijn de fans van het eerste uur nog steeds zo enthousiast over haar? En hoe inspireert ze nieuwe generaties feministes? Deze brieven werden gebundeld in Waarom ik zo van Simone de Beauvoir houd

Schrijver en journalist Marc van Dijk interviewde enkele brievenschrijvers voor de De Beauvoir Podcast. Luister hieronder naar de eerste drie afleveringen.