Verandering begint bij jezelf. In onzekere tijden, zoals nu, is het echter lastig om verandering teweeg te brengen. Het is gemakkelijk om je terug te trekken, om te denken: “dit is niet het goede moment voor verandering , ik heb er de mogelijkheid niet toe”. Juist daarom is het zo belangrijk om aan veerkracht te werken. Want veerkracht is niet enkel weerstand bieden bij moeilijkheden. Het gaat er om die moeilijkheden als mogelijkheden te zien. Dat is werkelijke veerkracht, volgens neurowetenschapper en mindfulnesstrainer Rick Hanson. In zijn meest recente boek, Veerkracht, legt hij uit hoe je dit psychologisch vermogen kan ontwikkelen. En om alvast een voorproefje te geven, geven wij hier alvast een tip.
Wanneer we om een vriend of vriendin geven, zijn we doorgaans compassievol, proberen we niet te oordelen, en zetten we ons in om hen goed te laten voelen. We zijn ook eerlijk tegen hen. Maar voor velen van ons geldt dat we een totaal andere houding ten opzichte van onszelf hebben. We kijken naar anderen en merken hun positieve aspecten op, maar vallen vaak over onze eigen tekortkomingen. We zijn te streng tegenover onszelf. Rick Hanson noemt daarom mededogen voor onszelf als eerste stap naar meer veerkracht. Hij omschrijft mededogen als “de herkenning van pijn en het verlangen om hem te verlichten”.
“Per minuut, stap voor stap, kracht na kracht, kun je het goede in
jezelf verder ontwikkelen, zowel voor jezelf als voor anderen.”
Als we ons zorgen maken over de pijn van een vriend of vriendin komt er mededogen op. Maar mededogen kunnen we net zo makkelijk op onszelf toepassen. Een groot deel hiervan bestaat uit acceptatie van alle delen van onszelf, ook de delen die we minder leuk zouden vinden. Want als we iets niet accepteren, wordt het ook moeilijker om er verandering in te brengen. Het is er nu eenmaal. En door het te accepteren krijgen we er meer invloed over.
Rick Hanson stelt op basis van neurowetenschappelijk onderzoek dat de hersenen veranderen door de ervaringen die wij opdoen, en met name de negatieve ervaringen en de ervaringen uit de kindertijd. Daarom is het belangrijk om heel kort stil te staan bij de momenten dat je ergens van geniet, of dat je voor jezelf opkomt. Als negatieve ervaringen sporen kunnen achtergelaten in de hersenen, moet dat ook mogelijk zijn voor positieve ervaringen. Neem bijvoorbeeld onderstaande opdracht.
“Stel dat je zowel thuis als op je werk meer geduld wilt
kunnen opbrengen. Zoek dan naar situaties waarin je geduld wordt
gevraagd, zodat je geduld kunt oefenen en deze innerlijke kracht zich
verder kan ontwikkelen. Richt je vervolgens op de aangename aspecten
ervan, bijvoorbeeld dat het heel goed voelt als je zo rustig en ontspannen
blijft.”
Het is geen fijne ervaring als je geduld getest wordt. Maar als je op zoek gaat naar de positieve aspecten ervan, met name het goede gevoel dat je inderdaad rustig blijft zal je al snel merken dat dit zich zal doortrekken in andere situaties. Je wordt veerkrachtiger. Niet omdat je je moeilijkheden negeert, maar omdat je die erkent, accepteert, en omdat je jezelf niet afstraft maar eraan werkt.
Benieuwd geworden? Meer lezen over hoe je veerkracht kan trainen?