Zo verlies je je niet in het vergelijken met anderen

We leven in een tijd waar we steeds meer bezig zijn met social media. Online contacten zijn snel gemaakt en we kijken graag mee in het leven van een vreemde. Het wordt hierdoor makkelijk om jezelf met vreemde te vergelijken. Maar hoe moeten we hiermee omgaan en hoe worden we gelukkig met onszelf en ons uiterlijk?

In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk. We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt. Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren.

Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Woertman ons een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten. Hieronder zijn alvast drie tips om mee te beginnen.

  1. Verander je narratief

Als mens zijn we gek op verhalen. Ze geven ons een gevoel van vrijheid en ontsnapping, maar bovenal geven verhalen ons een gevoel van betekenis. Verhalen doen iets met ons, ze voegen waarde toe. Hoe wij onszelf zien, is eigenlijk ook een verhaal: een verhaal dat we onszelf en anderen vertellen. Wat we precies vertellen, bepaalt hoe wij onszelf voelen, maar ook hoe anderen over ons denken.

Heb jij het altijd over je slechte eigenschappen of kenmerken die je niet mooi vindt aan jezelf? Grote kans dat dat dan ook het enige is wat anderen zien. En zeg nou zelf; jij wordt er vast niet gelukkig van als anderen zich alleen maar focussen op jouw zwakke plekken? Je bent zoveel meer dan dat!

Probeer eens je narratief aan te passen. In plaats van te benoemen wat er allemaal fout ging op je werk, vertel anderen over iets waar je trots op bent of dat complimentje dat je van je manager kreeg. Door positief over jezelf te vertellen, voeg je waarde toe aan jezélf. Je zult er niet alleen een beter gevoel aan overhouden, anderen zullen ook met een positievere blik naar je kijken.

  1. Verlies je niet in het schoonheidsideaal

In een tijd waarin iedereen zich vergelijkt met perfect gestileerde Instagramfoto’s en advertenties gevuld met jonge, slanke, blanke vrouwen, is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in dit zogenaamde schoonheidsideaal. De boodschap die deze foto’s en advertenties mee lijken te geven, is dat iedereen perfect kan zijn als ze maar de juiste producten kopen of dat ene filter gebruiken. De meeste mensen, en dan met name vrouwen, proberen er alles aan te doen om aan dit perfect beeld, dit schoonheidsideaal, te voldoen.

Maar wie heeft dit eigenlijk zo bedacht? Wie bepaald wat schoonheid is en waarom vinden we het met z’n allen zo belangrijk om er allemaal hetzelfde uit te zien? Het zou veel beter zijn om onszelf te vergelijken met mensen van hetzelfde postuur en dezelfde leeftijd. Een beetje vergelijken om jezelf te verbeteren kan geen kwaad, maar probeer jezelf niet te veranderen in iets dat je niet bent. Je hoeft geen Barbiefiguur te hebben of duizenden likes te krijgen om gelukkig te zijn. Dus stop met jezelf aan te passen aan het door de media opgeworpen schoonheidsideaal; pas je aan aan de beste versie van jezelf.

  1. Accepteer dat het soms even tegenzit

Een positief zelfbeeld heb je niet in één dag en ook de behoefte om het “perfecte” beeld na te streven zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het is heel begrijpelijk dat je blijft wegdromen van een strakke buik of glanzend haar. We betrappen ons allemaal daar wel eens op. En dat geeft ook helemaal niet. Iedereen wenst soms dat ze er anders uit zouden zien of dat ze beter in hun vel zouden zitten, dat is heel normaal. Wees je bewust van deze gedachten, maar zorg dat je er niet in blijft hangen. Het is soms gewoon lastig om positief over jezelf te denken. Probeer op zulke dagen toch stil te staan bij wat er wél goed ging. Al kun je maar één dingen bedenken waar je wel tevreden over bent, het zal je een beter gevoel geven dan vast blijven zitten in je negativiteit. En hoe vaker je jouw positieve kanten benoemt, hoe gemakkelijker het gaat en hoe gelukkiger je je voelt.

Bekijk hier meer informatie over het boek of lees de levensles van Liesbeth Woertman.