Nieuw: Kwetsbaarheid omhelzen

Kwetsbaarheid omhelzen van Christa Anbeek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel! Een diepgaande verkenning van ons veranderende wereldbeeld en hoe we daarin betekenisvol kunnen zijn.

 

Over het boek'Kwetsbaarheid omhelzen' van Christa Anbeek

‘Al veel langer pleit ik ervoor om de alomvattende kwetsbaarheid van het leven niet uit de weg te gaan, maar te omhelzen. Fragiliteit, onzekerheid, onvoorspelbaarheid, afhankelijkheid en aanraakbaarheid, hoe ongemakkelijk vaak ook, vormen een bron van diepe inzichten. Ontregelende ervaringen waarin kwetsbaarheid zich manifesteert, brengen ons in grensgebieden met nieuwe perspectieven en creativiteit.’ Ontregelende ervaringen slaan de grond onder je voeten vandaan. Wie ben je als niets meer is zoals het was? Wie zou je kunnen worden en wie kunnen daarbij helpen? In een wereld met klimaatverandering, vluchtelingencrisis, groeiende ongelijkheid en oorlogen — een wereld waarin oude zekerheiden ophouden te bestaan en nieuwe nog niet zijn ontdekt — schetst Christa Anbeek de contouren voor gemeenschappen met een hart. Juist vanuit kwetsbaarheid kunnen we weer verbinding zoeken en vinden

 

Lees een fragment

Mensen, dieren, planten, rivieren, lucht, aarde, zeeën en bergen – robuust, veerkrachtig en weerbaar – zijn niet ongenaakbaar. Het voortbestaan van de adembenemende, duizelingwekkende, overrompelende, ontzagwekkende en dikwijls vertederende natuur, die wij ook zelf zijn, is niet vanzelfsprekend. Tal van ontregelingen bedreigen ons. Al veel langer pleit ik ervoor om de alomvattende kwetsbaarheid van het leven niet uit de weg te gaan, maar te omhelzen. Fragiliteit, onzekerheid, onvoorspelbaarheid, afhankelijkheid en aanraakbaarheid, hoe ongemakkelijk vaak ook, vormen een bron van diepe inzichten. Ontregelende ervaringen waarin kwetsbaarheid zich manifesteert, brengen ons in grensgebieden met nieuwe perspectieven en creativiteit.

 

Over de auteur

Christa Anbeek is hoogleraar Remonstrantse theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bijzonder hoogleraar Women and Care for the Future aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder schreef zij de bestseller De berg van de ziel en Voor Joseph en zijn broer dat de prijs voor het Beste Spirituele Boek won in 2019.